Mitrovica koje više nema-omaž starim majstorima

Miris pravog hleba

Starijim  Mitrovčanima  još  uvek  je  u sećanju  miris  pravog  hleba,  koji  se  u smrznuta  zimska  jutra  širio  celom  ulicom,  poznatom  kao   Kazandžiluk  iz  male  pekare  ”Beba”.

Stare  pekare  više  nema,  kao  ni  čuvenih  starih  majstora  hleba  i  peciva  Hanife  i Ganija  Demaja.

-Poreklom  sam  iz  Prizrena,  a  pekarski  zanat  sam  izučio  u  Kosovskoj  Mitrovici  1955.godine.  Moja  žena  Hanifa,  koju  ovde  svi  zovu  Persa,  je  iz  Gradačca  kod  Brčkog,  a  njena  sestra  udata  za  mog  brata,  te  smo  se  tako  i  upoznali.  U  Mitrovicu  smo  stigli  1960.godine,   radili  najpre  u  poznatoj  pekari  kod  Železničke  stanice  kod  Borke,  pa  u  Mačvanskoj  Mitrovici  u  pekari  u  centru  kod  starog  Brodogradilišta,  pričao  je  nekada  za  Blic   i  M  novine  stari  pekar  Gani  Demaj.

Pekarska  porodica  Demaj  selila  se  sa  svojim   traženim  zanatom svuda  po  Sremu  i  Banatu,  da  bi  se  konačno   skrasili  u  maloj  pekari  ‘’Beba’’  u  Kazandžiluku.

-Nekada  se  hleb  drugačije  pravio.  Umesto  kvasca  koristili  smo  maju,  koja  se  dobijala  od  hmeljove  vode.  To  se  mešalo  sa  brašnom   i  testo  je  jako  brzo  nadolazilo  ,  kao  mleko  kad  kipi.   Po  starim  recepturama  testu  se  dodavao  i crni  luk  i  slanina,  to  je  tako  bilo  ukusno,  rečima  se  ne može  opisati,  to  se  mora  probati!

Za  svečane  prilike  ,  za  slavlja  i  post  pravio  se,  pričao  je  majstor,  i  sinit-specijalna  vrsta  hleba,  sa  posebnim,  jakim  mirisom,  no,   bio  je   lako  kvarljiv  i  brzo  se  buđavio.

Mitrovčani  su  nekad  voleli   hleb  na  starinski  način  specifične  arome   bračnog  para   Demaj,  pa  dolazili  ujutro  po  njega  iz  najudaljenijih  krajeva  grada. 

U  to  vreme  takav  hleb  u  Carskom   gradu  pravili  su  jedino  još  Borka  u  pekari  kod  Železničke  stanice  i  Željko  Seničanin  u  Laćarku.

-Težak  je  ovaj  naš  posao,  kao  rudarski.  Radno  vreme  nam  počinje  u  ponoć,  pa  moj  sin,  snaha  i  ja  radimo  sve  do  ujutro  osam,  devet  sati.  Posle  uvek  imam  obaveza  koje  me  čekaju,  pa  ne  stignem  da  legnem  pre  osam  uveče.  A,  onda  opet  u  ponoć  na  posao  i  tako  već  decenijama.  Supruga  dolazi  ujutro  u  našu  pekaru  i  njen  zadatak  je  da  usluži  mušterije.   Moj  sin  je  učio  kod  mene  i  usavršio  pekarski  zanat.  On  i  snaha  drže  buregdzinicu  kod  Pedagoške  akademije.  Ali,  ne  bih  voleo  da  unuk,  koji  sada  pohađa  Medicinsku  školu,  pođe  našim  stopama.  Suviše  je  to  mukotrpan  posao ,  uništava  čoveka,   zato  malo  ko  i  hoće  da  se  njime  bavi.  Ali,  ja  ga  volim,  ušao  mi  u  krv,  pa  šta  ću,  radiću  dok  mogu,   govorio  je  nekad  stari  pekar.

Narcisa  Božić
 

Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *